Csirkemell szüretelő módra

2014.04.21 18:33

Hozzávalók kb. 4 főre:

  • 2 nagy csirkemell kb 6 dkg
  • 30 dkg szőlő
  • 1 ek. méz
  • 1 dl tejszín
  • fél csirkeleveskocka
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 tk. cukor
  • 2 ek. citromlé
Elkészítés:
A csirkemellet lebőrözzük és félbevágjuk.
Megmossuk, bedörzsöljük borssal, sóval, megszórjuk a cukorral, és éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe.
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, félbevágjuk, a magját pedig kiszedjük.
Másnap a mézet felolvasztjuk, és a citromlével meg kevés fehérborssal simára keverjük. 
A szőlőt húsz percre a mézes páclébe áztatjuk, közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A húsról kissé ledörzsöljük a felesleges fűszert és grillrácson vagy kevés vajon átsütjük.
Ezután tűzálló tálra rakjuk, és 15-20 percre a sütőbe toljuk.
Közben a mártáshoz a tejszínt összekeverjük egy deci vízzel, és kevergetve felforraljuk.
Belemorzsoljuk a leveskockát, hozzáadjuk  a citromhéjat, felhígítjuk néhány kanál szőlőpáclével, és 5 percig kis lángon kevergetjük.
A melleket forró tálra fektetjük, meglocsoljuk őket a mártással, és szőlőszemekkel körítve tálaljuk.
Párolt rizs illik hozzá.