Görög húsvéti kalács

2013.09.08 19:15

Hozzávalók:

  • 7 tojás
  • 1 tk. olaj
  • 50 dkg liszt
  • 1 kocka élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk. reszelt narancshéj
  • 1 tk. őrölt ánizs
  • 1 tojássárgája
  • 3 dkg szezámmag
  • piros tojásfesték

Elkészítés:

    4 tojást kb. 5 perc alatt megfőzünk, befestjük piros festékkel, majd olajjal bedörzsöljük, hogy csillogjanak.

    A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe lyukat fúrunk.

    Az élesztőt 6 ek. langyos vízzel elkeverjük, a lyukba öntjük, befedjük egy kis liszttel, majd letakarjuk a tálat, és fél órára félretesszük meleg helyre.

    A vajat megolvasztjuk, a cukorral és a megmaradt 3 tojással együtt a tésztához adjuk, és az egészet jól összegyúrjuk.

    Belegyúrjuk még a reszelt narancshéjat és az énizsport is, majd újra letakarjuk, és félretesszük fél órára.

    Egy sütőformát olajjal kikenünk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

    A tésztát újra átgyúrjuk, három részre osztjuk.

    Egy részt félreteszünk, a másik kettőből kb. 30 cm hosszú, ovális cipót gyúrunk, és a formába tesszük.

    A harmadik rész tésztából négy vékony rudat formálunk, a cipó tetjére helyezzük őket átlósan úgy, hogy kettő-kettő egymást keresztezze, a végeket a cipó oldalához nyomjuk.

    A tojássárgáját egy evőkanál vízzel kikeverjük, megkenjük vele a tészta tetejét, majd megszórjuk szezámmaggal.

    További 15 percig pihentetjük a tésztát, végül a tetjébe nyomjuk a négy piros tojást.

    Sütőben háromnegyed óra alatt aranybarnára sütjük.