Görög húsvéti kalács
Hozzávalók:
- 7 tojás
- 1 tk. olaj
- 50 dkg liszt
- 1 kocka élesztő
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tk. reszelt narancshéj
- 1 tk. őrölt ánizs
- 1 tojássárgája
- 3 dkg szezámmag
- piros tojásfesték
Elkészítés:
4 tojást kb. 5 perc alatt megfőzünk, befestjük piros festékkel, majd olajjal bedörzsöljük, hogy csillogjanak.
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe lyukat fúrunk.
Az élesztőt 6 ek. langyos vízzel elkeverjük, a lyukba öntjük, befedjük egy kis liszttel, majd letakarjuk a tálat, és fél órára félretesszük meleg helyre.
A vajat megolvasztjuk, a cukorral és a megmaradt 3 tojással együtt a tésztához adjuk, és az egészet jól összegyúrjuk.
Belegyúrjuk még a reszelt narancshéjat és az énizsport is, majd újra letakarjuk, és félretesszük fél órára.
Egy sütőformát olajjal kikenünk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztát újra átgyúrjuk, három részre osztjuk.
Egy részt félreteszünk, a másik kettőből kb. 30 cm hosszú, ovális cipót gyúrunk, és a formába tesszük.
A harmadik rész tésztából négy vékony rudat formálunk, a cipó tetjére helyezzük őket átlósan úgy, hogy kettő-kettő egymást keresztezze, a végeket a cipó oldalához nyomjuk.
A tojássárgáját egy evőkanál vízzel kikeverjük, megkenjük vele a tészta tetejét, majd megszórjuk szezámmaggal.
További 15 percig pihentetjük a tésztát, végül a tetjébe nyomjuk a négy piros tojást.
Sütőben háromnegyed óra alatt aranybarnára sütjük.