Rakott káposzta
Hozzávalók:
- 1 kg savanyúkáposzta
- 60 dkg sertéshús felkockázva
- 1 szál füstölt kolbász felkarikázva
- 4 keményre főzött tojás
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- köménymag
- só
- 20 dkg előfőzött rizs (nem tasakos)
- zsiradék
- tetemes mennyiségű tejföl
Elkészítés:
A kockára aprított vöröshagymát a zsiradékon aranyszínűre dinszteljük, meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal felöntjük két dl hideg vízzel.
Zsírjára sütjük, azután beletesszük a sertéshúst, és addig pörköljük nagy lángon, amíg a húst a saját leve ellepi.
Ekkor lefedjük, és fedő alatt, gyenge lángon kb. 20 perc alatt félpuhára pároljuk.
Ekkor beleszeleteljük a fokhagymát, meghintjük köménymaggal, gyengén sózzuk.
(A sóval óvatosan bánjunk, mert a képoszta sós.)
Kizsírozott edénybe terítjük az előzőleg átöblített képoszta egy részét.
Erre kerül az előfőzött rizs, majd a félkész sertéspörkölt.
Arra a négy felkarikázott kemény tojás meg a füstölt kolbász, némi tejföllel megöntözve.
Újabb réteg káposzta következik, majd annyi víz, amennyi épp ellepi.
LEfedjük, és 40 percre magára hagyjuk a sütőben, kis lángon.
Végül, amikor a teteje kissé megpirult, meglocsoljuk alaposan tejföllel, és még 20 percig sütjük.