Rakott káposzta

2013.08.31 19:24

Hozzávalók: 

  • 1 kg savanyúkáposzta
  • 60 dkg sertéshús felkockázva
  • 1 szál füstölt kolbász felkarikázva
  • 4 keményre főzött tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • köménymag
  • 20 dkg előfőzött rizs (nem tasakos)
  • zsiradék
  • tetemes mennyiségű tejföl

Elkészítés:

    A kockára aprított vöröshagymát a zsiradékon aranyszínűre dinszteljük, meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal felöntjük két dl hideg vízzel.

    Zsírjára sütjük, azután beletesszük a sertéshúst, és addig pörköljük nagy lángon, amíg a húst a saját leve ellepi.

    Ekkor lefedjük, és fedő alatt, gyenge lángon kb. 20 perc alatt félpuhára pároljuk.    

    Ekkor beleszeleteljük a fokhagymát, meghintjük köménymaggal, gyengén sózzuk.

    (A sóval óvatosan bánjunk, mert a képoszta sós.)

    Kizsírozott edénybe terítjük az előzőleg átöblített képoszta egy részét.

    Erre kerül az előfőzött rizs, majd a félkész sertéspörkölt.

    Arra a négy felkarikázott kemény tojás meg a füstölt kolbász, némi tejföllel megöntözve.

    Újabb réteg káposzta következik, majd annyi víz, amennyi épp ellepi.

    LEfedjük, és 40 percre magára hagyjuk a sütőben, kis lángon.

    Végül, amikor a teteje kissé megpirult, meglocsoljuk alaposan tejföllel, és még 20 percig sütjük.