Sörszószos sertésszelet
Hozzávalók (6 főre):
- 1 kg kicsontozott sertéskaraj
- 10 gerezd fokhagyma
- 12 db + 2 ek. kimagozott zöld olívabogyó
- 1 fek fokhagyma
- 1 ek. + 2,5 dkg vaj
- 1 üveg sör
- 1 tk. paradicsompüré
- 50 dkg cseresznyeparadicsom
- 1 ek. ecet
- 3 ek. reszelt édes almapép
- 1,5 ek. szójaszósz
- 1 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A húsba széles késsel lyukakat fúrunk, beletömködjük a tizenkét olívabogyót és a megtisztított fokhagymát, majd ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk.
Egy evőkanál vajat tűzálló serpenyőben megolvasztunk, és a hús mindkét oldalát barnára sütjük benne.
Hozzáadjuk a megtisztított, felaprított hagymát, ráöntjük a sört és a paradicsompürét.
Lefedjük, és a sütő legalsó rácsán kb. egy és egy negyed órán át sütjük.
A paradicsomokat megmossuk, a héjukat bevagdossuk és leforrázzuk.
Ezután hideg vízbe rakjuk, és lehúzzuk a héjukat.
A húst kivesszök a serpenyőből, alufóliába tekerjük, és állni hagyjuk, amíg a szósz el nem készül.
A hús sörös levét leszűrjük, átöntjük egy másik serpenyőbe, és az ecetet meg az almapépet krémesre keverjük vele.
Ezután felforraljuk, besűrítjük szójaszósszal, majd hozzáadunk másfél teáskanál sót, két csipet fehérborsot, valamint két és fél deka vajat.
A paradicsomokat két percre olívaolajba tesszük, és két evőkanál olívabogyóval együtt kisütjük.
A húst szeletekre vágjuk, és főtt rizzsel, a paradicsommal, az olívabogyóval és a sörszósszal tálaljuk.