Tojásos egybesült fasírt

2013.08.25 10:39

Elkészítési idő: kb. 2 óra

1 adag: 763 kcal

Hozzávalók:

  • 2 db szikkadt zsemle
  • 2 dl tej
  • 10 tojás
  • 2 ek. olaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 600 g darált marha- és sertéshús vegyesen
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kk. pirospaprika
  • 1 ek. mustár
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • bors

Körethez:

  • 1 db piros húsú paprika
  • 100 g ecetes uborka
  • 1 ek. vaj vagy margarin
  • 500 g csemegekukorica (konzerv)
  • csilipor
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

    A zsemléket beáztatjuk a tejbe.

    8 tojást keményre főzünk, hideg vízbe merítve lehűtünk, majd meghámozunk, fehér végűket ( a sárgájukig) levágjuk.

    A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, 1 ek. olajban megfonnyasztjuk, a darált húshoz adjuk.

    Beledolgozzuk a kinyomkodott zsemléket, 2 tojást, a felaprított petrezselymet, a pirospaprikát, a mustárt, a sajtot, ízlés szerint sót, borsot, végül belereszeljük a már levágott tojásfehérjevégeket.

    Kikenünk 1 ek. olajjal egy kb. 1,5 literes gyümölcskenyérformát vagy őzgerincformát, belesimítjuk a massza egyharmadát, vágott felükkel összeillesztve belenyomkodjuk a tojásokat, majd befedjük a maradék masszával.

    Felületét vizes kézzel gömbölyűre igazítjuk, és 180 fokra előmelegített sűtőben 1 órán át sütjük.

    A körethez a kicsumázott paprikát és az uborkát apróra felkockázzuk, 3 percig pirítjuk a vajban vagy margarinban.

    Hozzáadjuk a leöblített-leszűrt kukoricát, ízlés szerint csiliport, sót és borsot, majd összeforrosítjuk, és beleforgatjuk a felaprított petrezselymet.

    A fasírtot sütés után 10 percig a formában pihentetjük, aztán vágódeszkára borítjuk, nem túl vékonyan felszeleteljük, és a köret kíséretében tálaljuk. 

    További köretként burgonyapüré is illik hozzá.

    Hidegen is pompás.