Csokoládés epertorta

2013.09.07 18:16

Előkészítés: 1 óra

Sütés: 1 óra

Pihentetés: összesen 4 óra

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 1 csipet só
  • 30 dkg rétesliszt
  • 5 dkg keserű kakaó
  • 1,5 kk. sütőpor
  • kb. 2,5 dl tej

Töltelékhez:

  • 3 ek. ribiszkezselé
  • 50 dkg eper
  • 3 dl tejszín
  • 1 cs. habfixáló por
  • 1 kk. vaníliás cukor
  • 2 ek. porcukor
  • zsiradék a formához

Elkészítés:

    A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk.

    A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk.

    A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és a hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük, 180 fokon kb. 1 órán át sütjük.

    A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét a ribiszkezselével megkenjük.

    Az epret megmosuk, lecsumázzuk, és 1/4-ét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk.

    A tejszínt félig felkeverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá keverjük.

    Az összenyomkodott epret belekeverjük.

    A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

    A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12 szeletre vágjuk, és tálaljuk.