Csokoládés epertorta
Előkészítés: 1 óra
Sütés: 1 óra
Pihentetés: összesen 4 óra
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg barna cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 4 tojás
- 1 csipet só
- 30 dkg rétesliszt
- 5 dkg keserű kakaó
- 1,5 kk. sütőpor
- kb. 2,5 dl tej
Töltelékhez:
- 3 ek. ribiszkezselé
- 50 dkg eper
- 3 dl tejszín
- 1 cs. habfixáló por
- 1 kk. vaníliás cukor
- 2 ek. porcukor
- zsiradék a formához
Elkészítés:
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk.
A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk.
A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és a hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük, 180 fokon kb. 1 órán át sütjük.
A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét a ribiszkezselével megkenjük.
Az epret megmosuk, lecsumázzuk, és 1/4-ét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk.
A tejszínt félig felkeverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá keverjük.
Az összenyomkodott epret belekeverjük.
A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12 szeletre vágjuk, és tálaljuk.