Sütőtöklekvár
Hozzávalók:
- 1 likőrös pohár likőr
- 15 g fahéj
- 1 biocitrom
- csipetnyi szerecsendió
- 1 kg sütőtök
- 35 dkg cukor
Elkészítés:
Válasszunk egy szép sárga belű, kemény sütőtököt.
Hámozzuk meg, szedjük ki a magjait.
Vágjuk darabkákra.
Tegyük egy fazékba és adjuk hozzá a cukrot.
Tegyünk rá fedőt és hűvös helyen hagyjuk összeérni egy éjszakán - legalább 12 órán - át.
Ezután adjuk hozzá a citrom reszelt héját, a szerecsendiót ás a fahéjat, majd lassú tűzön főzzük kb. 1 órán át,
A tűzről levéve passzírozzuk át.
Keverjük hozzá a likőrt.
Töltsük befőttesüvegekbe, zárjuk le és fordítsuk fejjel lefelé.
Hagyjuk kihűlni.
Ezután helyezzük az üvegeket egy hideg vízzel teli edénybe úgy, hogy a víz teljesen befedje azokat.
20-25 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
Töröljük szárazra az üvegeket és száraz, sötét, hűvös helyen tároljuk.
Elég hosszadalmas az elkészítés, de viszonylag egyszerű.
Sütibe sem rossz.